ΑΝΑΚΑΤΕΥΘHΝΣΗ BLOG

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Σταμάτης Καζαντζής στη SportDay: “Μονόδρομος ο ερασιτεχνισμός”


Μονόδρομος για τη βιωσιμότητα των ομάδων είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φωστήρα, Σταμάτη Καζαντζή, η δημιουργία ερασιτεχνικών τμημάτων στη Football League 2, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “SportDay“. Παράλληλα άφησε αιχμές, προς όλους τους υπεύθυνους, για τη μη τήρηση των νόμων.
Πριν λίγες μέρες, ο Πρόεδρος του Φωστήρα είχε μιλήσει στο MoschatoTavros.gr
ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK: FOSTIRAS 2.BLOGSPOT.COM (OFFICIAL PAGE) (ΦΩΣΤΗΡΑΣ)
Εχετε εκφράσει μια θέση, να γίνουν οι σύλλογοι της Football League 2 ερασιτεχνικοί και όχι ΤΑΠ ή ΠΑΕ, όπως συμβαίνει τώρα. Θέλετε να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς το εννοείτε;
«Εγώ λέω να γίνει ό,τι ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με τον νόμο 34/79 του 2006 που έφερε ο Ορφανός, τα σωματεία που ανεβαίνουν από τη Δ’ Εθνική στη Γ’ έχουν το δικαίωμα να συστήσουν ερασιτεχνικό τμήμα, να γίνουν ΤΑΠ ή ΠΑΕ. Υπάρχει το ΦΕΚ, που είναι νόμος του κράτους και επιτρέπει αυτή την επιλογή, άσχετα αν δεν έχει εφαρμοστεί. Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο πρέπει να δούμε την εφαρμογή του νόμου, ώστε οι ομάδες της κατηγορίας να μειώσουν τα έξοδά τους. Αν ισχύσει το ερασιτεχνικό τμήμα, δεν χρειάζεται να πληρώνουμε ΙΚΑ και νομίζω πως και τα έξοδα για την Εφορία θα είναι μικρότερα, καθώς δεν θα υπάρχουν τα επαγγελματικά συμβόλαια».
Για ποιον λόγο κατά τη γνώμη σας έχει μείνει ανενεργή η τρίτη επιλογή που ορίζει ο νόμος;
«Δεν ξέρω. Ψηφίζουμε νόμους και δεν τους εφαρμόζουμε ποτέ. Συνέχεια βρίσκουμε “παραθυράκια” και ξεφεύγουμε. Για ποιο πρωτάθλημα μιλάμε; Τι γκρινιάζουμε λοιπόν; Οταν οι ΠΑΕ δημιουργήσουν χρέη αρχίζουν τις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα αυτά τα χρέη να διογκώνονται να μην μπορούν να αποπληρωθούν, και στο τέλος οι ομάδες καταλήγουν σε διάλυση. Και φυλακή να βάλεις κάποιον από αυτούς τους προέδρους που τα δημιούργησαν, δεν καταφέρνεις κάτι ουσιαστικό. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν θετικά την προοπτική των ερασιτεχνικών τμημάτων για το σύνολο της Γ’ Εθνικής. Τα χρέη του ΤΑΠ μένουν στον Ερασιτέχνη, γιατί χρησιμοποιείται το ΑΦΜ του Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να φτάνει έπειτα από λίγο καιρό στη διάλυση ή στα πρόθυρα διάλυσης».
Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε από εδώ και πέρα;
«Το έχουμε συζητήσει προφορικά με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ και θα το θέσουμε επί τάπητος στο προσεχές Δ.Σ. Είναι εφικτό να γίνει και μέσα στα νομικά πλαίσια. Υπάρχει το ΦΕΚ που είναι νόμος του κράτους που επιτρέπει αυτή την επιλογή, άσχετα αν δεν έχει εφαρμοστεί. Οι ομάδες δεν έχουν έσοδα από πουθενά, δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις και με το “καλημέρα” της ανόδου δημιουργούνται δυσβάσταχτα χρέη.  Αυτόματα αυτά τα χρέη βαραίνουν το ΙΚΑ και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στον οργανισμό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις ή άλλα έσοδα, αυτή η λύση είναι μονόδρομος».
ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK: FOSTIRAS 2.BLOGSPOT.COM (OFFICIAL PAGE) (ΦΩΣΤΗΡΑΣ) Εχετε βρει κάποιους συμπαραστάτες σε αυτή την πρόταση;
«Ηδη προσπαθούμε να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο 4-5 ομάδες από αυτές που ανέβηκαν και να προτείνουμε τη θέση μας. Εχουμε κοινό νομικό σύμβουλο με αυτές τις ομάδες και είναι πιο εύκολο να γίνουν οι επαφές. Το επόμενο 15ήμερο πιστεύω να συνεδριάσει η Λίγκα και να έχουμε εξελίξεις».
Ολα αυτά για τις ομάδες που ανέβηκαν, με τις ομάδες που βρίσκονται ήδη στην κατηγορία, τι γίνεται; 
«Θέση μου είναι να δοθεί δικαίωμα και στις ήδη υπάρχουσες ομάδες να κάνουν τμήμα ερασιτεχνών. Είμαι περίεργος να δω πόσες ομάδες δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Ηδη ξέρω συλλόγους που είναι σε συζητήσεις για το αν θα κατέβουν στη Γ’ και τα μηνύματα δεν είναι θετικά».
Στο χέρι του Δήμου
Στο θέμα του γηπέδου, οι απαιτήσεις στη Γ’ Εθνική αλλάζουν. Εχετε ετοιμάσει το πλάνο των βελτιώσεων που χρειάζονται;
«Πρέπει και ο δήμαρχος να ενδιαφερθεί άμεσα για το θέμα του γηπέδου. Το θέμα το έχουμε επισημάνει εγγράφως και στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί το γήπεδο δεν έχει την καταλληλότητα για το πρωτάθλημα. Πρέπει να γίνουν άμεσα οι ενέργειες, ώστε να γίνουν όλα τα έργα που απαιτούνται και να γίνει ο χώρος ασφαλής και για τους δικούς μας φιλάθλους αλλά και για τους φιλοξενούμενους. Είχαμε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα και μας διαβεβαίωσε πως όλα όσα χρειάζονται θα γίνουν».
Από την παρουσία του κόσμου είστε ικανοποιημένος;.....
«Είμαι ευχαριστημένος από τον κόσμο. Ειδικά για ομάδα της Αθήνας. Επειδή υπάρχουν πολλοί σύλλογοι σε κοντινές αποστάσεις, αυτό μας βοήθησε πολύ και αποτέλεσε τον… 12ο παίκτης μας την προηγούμενη σεζόν. Λογικά φέτος που θα είμαστε στη Football League 2 θα έρθει ακόμη περισσότερος κόσμος».
«Μια ομάδα ανταγωνιστική»
Οσον αφορά τον Φωστήρα. Ποιο είναι το πλάνο της διοίκησης για τη φετινή σεζόν;
«Στόχος είναι η φετινή ομάδα να είναι ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα της Football League 2. Να καταφέρει σιγά σιγά να εδραιωθεί στην κατηγορία και να πετύχει την παραμονή της. Με χαμηλό οικονομικό προϋπολογισμό και νεαρά παιδιά. Θέλουμε να επενδύσουμε στις ακαδημίες μας και νομίζω πως φέτος επειδή θα είμαστε σε μια μεγαλύτερη κατηγορία θα προσελκύσουμε περισσότερα παιδιά».
Πώς βλέπετε τον αποκλεισμό στις χαμηλότερες κατηγορίες για τα παιδιά των μεταναστών, που πλέον είναι ένα σημαντικό ποσοστό στη χώρα μας;
«Είναι πραγματικά ανήκουστο να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής αυτά τα παιδιά. Οι μικροί έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. Εδώ πάνε σχολείο, πανεπιστήμιο, οι γονείς κάνουν κανονικά φορολογική δήλωση. Ο Νίνης είναι παιδί μεταναστών και ενισχύει την Εθνική Ελλάδας. Πώς λοιπόν θα βγάλουμε νέους… Νίνηδες, αν δεν επιτρέπουμε σε αυτά τα παιδιά, που έχουν το ταλέντο, να αγωνιστούν στις χαμηλότερες κατηγορίες και να δείξουν την αξία τους;».
ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK: FOSTIRAS 2.BLOGSPOT.COM (OFFICIAL PAGE) (ΦΩΣΤΗΡΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙη αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της παρούσας ηλεκτρονικής σελίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς να αναγράφετε η πηγή! (fostiras2.blogspot.gr)
(Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα)
Fostiras2.blogspot.com () / CC BY-NC-ND 3.0

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ (ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ)