ΑΝΑΚΑΤΕΥΘHΝΣΗ BLOG

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑΣ




Το 1926 νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι πρόσφυγες της περιοχής των Σφαγείων αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Μεταξύ άλλων ήταν οι: Γ. Βάβουλας, Θ. Βαφειάδης, Χ. Βαφειάδης, Ι. Μαυρόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Παναγ.Παπαδόπουλος, Γ. Αξαρλής, Στ. Μοσχίδης, Χρ. Χατζόπουλος, Γ. Ζαρίφης κ.ά. Εμπνευστής του ονόματος της ομάδας ήταν Χρ. Χατζόπουλος από την Κωνσταντινούπολη. Χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κίτρινο και το μάυρο, που ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου. Αρχικό έμβλημα του συλλόγου ήταν ο φοίνικας που αργότερα καταργήθηκε, διότι συνδέθηκε με τη χούντα του 1967

Αρχικά δεν υπήρχε Δ.Σ., οι παίκτες αποτελούσαν και τη διοίκηση ενώ ως το 1930 έδιναν μόνο φιλικά παιχνίδια. Αργότερα δημιουργήθηκε Δ.Σ. και πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Χαρ. Βαφειάδης το 1930. Επί των ημερών του ο σύλλογος έγινε μέλος της Ε.Π.Σ.Αθηνών και τη σεζόν 1930-31 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αθηνών. Την πρώτη ομάδα του Φωστήρα αποτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές: Λαλονικόλας, Ζαρίδης, Μαυρόπουλος, Χριστοφορίδης, Βαφειάδης,
Αξαρλής, Ξανθόπουλος, Παπαδόπουλος, Μοσχίδης, Χαλβάς και Σαριγκούλης.

Στα προπολεμικά χρόνια έδινε αγώνες με τα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία των Αθηνών.. Άρχισε να δημιουργεί το θρύλο του στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Από την Γ΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Αθηνών, μέσα σε μια τριετία από το 1950-53 ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία και αγωνιζόταν με επιτυχία με αντιπάλους την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό τον Απόλλωνα, τον Πανιώνιο, το Αιγάλεω, τον Αθηναϊκό τον Ατρόμητο Περιστερίου κλπ. Εκείνη την εποχή κατόρθωσε να διατηρηθεί στην Α΄ κατηγορία, αφού νικούσε τους μεγάλους αντιπάλους του. Τότε ήταν που του δόθηκε το προσωνύμιο που διατηρεί ακόμα και σήμερα: "Φονεύς των γιγάντων". Την καλύτερη σεζόν του είχε το 1955-56 Τότε τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.Αθηνών και προκρίθηκε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε στο Β΄ όμιλο και τερμάτισε 4ος. Σημαντική παρουσία είχε και στο Κύππελο Ελλάδος, αφού έφτασε τέσσερις φορές ως τα προημιτελικά: 1948-49 (αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στον επαναληπτικό 3-3, 1-4), 1952-53 (πάλι από τον Ολυμπιακό 1-3), 1956-57 (από ΠΑΟ 1-2) και 1957-58 (από Δόξα Δράμας 1-3). Την πρώτη μεταπολεμική περίοδο στην ομάδα αγωνίζονταν οι: Γιαλαμπίδης, Τσισκάκης, Δημητσάνας, Πιλάτος, Χατζηγιάννης, Μανταλόπουλος, Μπέμπης κ.ά


Από το 1959 ως το 2004 ο Φωστήρας έχει αγωνιστεί στις εθνικές κατηγορίες ως εξής:
  • Α΄εθνική: 7 φορές 
    (226 αγώνες: 61 νίκες - 60 ισοπαλίες - 105 ήττες, γκολ: 225-348)
  • Β΄εθνική: 18 φορές.
  • Γ΄εθνική: 8 φορές.
  • Δ΄εθνική: 12 φορές.
    • Καλύτερη θέση στην Α΄ Εθνική: 9η (1961-62)
    • Καλύτερη παρουσία στο Κύπελλο Ελλάδος: Ημιτελικά (1976-77).
    • Πρωταθλητής Β΄ Εθνικής: 1960, 1970
    • Πρωταθλητής Δ΄ Εθνικής: 1991, 2001, 2006, 2012
    • Κύπελλα Ε.Π.Σ. Αθηνών (3): 2006, 2007, 2012.

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ:


    O ιστορικός Φωστήρας, η ομάδα του Ταύρου που σε παλιότερες εποχές ήταν υπολογίσιμη δύναμη του αθηναϊκού ποδοσφαίρου. Εποχές στις οποίες ανέδειξε παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας και αντιμετώπισε τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας.

    Συνολικά, ο Φωστήρας μετράει επτά συμμετοχές στην Α΄ Εθνική (έχοντας παίξει 226 αγώνες) και 18 στη Β΄. Στην Α΄ καλύτερη θέση που έχει πάρει είναι η 8η,ενώ στη Β΄ έχει αναδειχτεί πρωταθλητής το1960 και το 1970. Από τον σύλλογο του Ταύρου έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους σπουδαίοι παίκτες. Κορυφαίος όλων ο Κώστας Ελευθεράκης που αγωνίστηκε αργότερα στον Παναθηναϊκό, φτάνοντας μέχρι των τελικό του Γουέμπλεϊ, και που λίγο έλειψε να μεταγραφεί στη Ρεάλ Μαδρίτης (ας όψεται το "παλιό μυαλό" του Απόστολου Νικολαϊδη). Αλλά και ο Μπέμπης, ο Αηδηνιώτης, ο Βεντήρης, ο Γεροθόδωρος, ο Μήτσος Μαυρίκης, ο Δρακόπουλος και άλλοι πολλοί. Σημαία της ομάδας θεωρείται ο Γιώργος Δεϊμέζης, που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 45 ετών!

    Από τις λάσπες των Σφαγείων... Η διαδρομή του Φωστήρα ξεκινάει στα χρόνια του μεσοπολέμου. Στα 1926, τέσσερα χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το ποδόσφαιρο έχει ήδη κερδίσει την προτίμηση του λαού και μια παρέα νεαρών προσφύγων της περιοχής των Σφαγείων αποφασίζουν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο.
    Τα Σφαγεία, που σήμερα αποτελούν τον Δήμο Ταύρου, ήταν μια από τις βασικότερες ζώνες εγκατάστασης προσφύγων του '22. Ονομάζονταν έτσι από τα δημόσια σφαγεία που υπήρχαν στην περιοχή δυτικά της οδού Πειραιώς από τις αρχές του 20ου αιώνα. Λόγω της μικρασιάτικης καταγωγής επιλέχθηκε για τη νεοσύστατη ομάδα το κίτρινο και το μαύρο χρώμα, ως αναφορά στο βυζαντινό παρελθόν. Την ονόμασαν "Φωστήρα", μια ιδέα που αποδίδεται στον Κωνσταντινουπολίτη Χρήστο Χατζόπουλο. Μάλιστα, ο Φωστήρας είχε και ως έμβλημα τον Φοίνικα, αλλά καταργήθηκε τη δεκαετία του '70, αφού είχε προηγηθεί η χρήση του και από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.
    Τα τέσσερα πρώτα χρόνια ο Φωστήρας δεν ήταν οργανωμένος σε σύλλογο. Ήταν μια ομάδα άτυπη που έδινε φιλικούς αγώνες με ομάδες από άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικά, δεν είχε Διοικητικό Συμβούλιο. Τη διοίκηση ασκούσαν όσοι έπαιζαν, απλά και δημοκρατικά. Δ.Σ. συστήθηκε το 1930 και πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο Χαρ. Βαφειάδης, κατά την προεδρία του οποίου ο σύλλογος γράφτηκε στη Ένωση Αθηνών. Η πρώτη συμμετοχή στο πρωτάθλημα Αθηνών έγινε τη σεζόν 1931-2.
    ...στη δημιουργία του "Φονέα" Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ομάδα ισχυροποιήθηκε και άρχισε να φτιάχνει το μύθο της. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ανέβηκε ταχύτατα από την Γ΄, στην Α΄ Κατηγορία Αθηνών και βρέθηκε να αντιμετωπίζει τις μεγάλες ομάδες. Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Πανιώνιο, Αθηναϊκό κλπ. Ήταν πολύ δύσκολο για τον ταπεινό Φωστήρα να διατηρηθεί στα ψηλά, αλλά το κατάφερνε για πολλά χρόνια, σε πείσμα των προγνωστικών. Οι μεγάλοι δυσκολεύονταν να περάσουν αλώβητοι από τα Σφαγεία και οι αθλητικογράφοι της εποχής του έδωσαν το προσωνύμιο ο "Φονεύς των γιγάντων". Η μικρή και αδύναμη ομάδα έγινε το καμάρι της γειτονιάς των προσφύγων που την έβλεπαν να μην σκύβει το κεφάλι απέναντι στους ισχυρούς του ΠΟΚ.
    Με το σχηματισμό της Εθνικής Κατηγορίας το 1959, ο Φωστήρας βρέθηκε να αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική, αλλά βγήκε με την πρώτη συμμετοχή πρωταθλητής και κέρδισε την άνοδο. Στη μεγάλη κατηγορία άντεξε τρείς σεζόν, ώσπου υποβιβάστηκε το '63, για να επανέλθει το '70, αυτή τη φορά για τέσσερις σεζόν. Παρά το γεγονός πως δεν βρέθηκε ποτέ στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, δεν έπαψε να πετυχαίνει απρόσμενες νίκες απέναντι στους μεγάλους. Ιστορική για τους "Φωστηριώτες" παραμένει η νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-1. Με κάτι τέτοιες ανέλπιστες επιτυχίες συντηρήθηκε ο τίτλος του "Φονέα" που επιβιώνει ως και σήμερα.
    Να αναφέρουμε πάντως, πως οι Πειραιώτες πήραν κάποτε σκληρή εκδίκηση για την παλιά ήττα τους, νικώντας το Φωστήρα με 11-0, που είναι και το μεγαλύτερο σκορ που έχει σημειωθεί ποτέ στην Α΄ Εθνική.
    Το σωματείο απ'τον Ταύρο σημείωσε επιτυχίες και στο θεσμό του Κυπέλλου. Αποκορύφωμα είναι η συμμετοχή τους στα ημιτελικά τη σεζόν '76-'77, έχοντας αποκλείσει Αναγέννηση Επανωμής, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννενα, ώσπου έπεσε πάνω στον μεγάλο ΠΑΟΚ των Κούδα, Σαράφη, Παρίδη και Σία, για να γνωρίσει "τιμητικό" αποκλεισμό. Ωστόσο οι παίκτες του "δικεφάλου" χειροκρότησαν τον αντίπαλό τους για τη μεγάλη του επιτυχία.
    Αυτή δεν ήταν η μοναδική καλή πορεία του Φωστήρα στο Κύπελλο Ελλάδος. Άλλες ΕΠΤΑ φορές έφτασε στα προημιτελικά. H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΣΤΗΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ  ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ 7 ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ  4 ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟ 1977 ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΟΚ!

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


              ΧΡΟΝΙΑ                   ΑΓΩΝΑΣ                              ΣΚΟΡ
    1. 1948-49        ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΦΩΣΤΗΡΑΣ       3-3  (ΣΚΟΡΕΡ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ,ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ(2)) 
              ΕΠΝ/ΚΟΣ   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ       4-1  (ΣΚΟΡΕΡ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ)
    1. 1952-53        ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ       3-1  (ΑΥΤΟΓΚΟΛ)
    2. 1956-57        ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ  2-1  (ΣΚΟΡΕΡ: ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ)
    3. 1957-58        ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ      3-1  (ΣΚΟΡΕΡ:ΔΕΙΜΕΖΗΣ)
    4. 1972-73        ΦΩΣΤΗΡΑΣ-ΠΑΟΚ                       1-2  (ΠΑΡΑΤ.) (ΣΚΟΡΕΡ: ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ)
    5. 1975-75        ΦΩΣΤΗΡΑΣ-ΑΕςΚ                         0-1  
    6. 1978-79        ΦΩΣΤΗΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ       2-2  (ΣΚΟΡΕΡ: ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗΣ,ΜΠΑΚΗΣ)
              ΑΠΝ/ΚΟΣ   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ       2-2 (ΠΑΡΑΤ. 3-2)
    (ΣΚΟΡΕΡ:ΠΕΤΡΙΝΙΩΤΗΣ,ΜΠΑΚΗΣ)

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
    1. 1976-77       ΠΑΟΚ ΦΩΣΤΗΡΑΣ                         4-0
    Από το ΄80 και μετά η ομάδα πέρασε πολλές περιπέτειες. Δεν κατάφερε να παίξει ξανά στην πρώτη κατηγορία, ενώ γνώρισε υποβιβασμούς, μέχρι που έφτασε να παίζει στα τοπικά πρωταθλήματα. Πάντα με έδρα το δημοτικό γήπεδο του Ταύρου, πλάι στις γραμμές (εδώ και χρόνια ονομάζεται "Σπύρος Γιαλαμπίδης" προς τιμήν ενός παλαιού ποδοσφαιριστή). Πάντα, με κόσμο στην εξέδρα. Κόσμο που επαναστάτησε όσες φορές αδικήθηκε ο Φωστήρας. Κι αν φέτος έρθει η πολυπόθητη άνοδος, όλος ο Ταύρος θα γιορτάσει την επιστροφή του "Φονέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙη αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της παρούσας ηλεκτρονικής σελίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς να αναγράφετε η πηγή! (fostiras2.blogspot.gr)
(Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα)
Fostiras2.blogspot.com () / CC BY-NC-ND 3.0

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ (ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ)